Kokatahi, West Coast

A project with love at its heart.

In the making for over 4 years from the concept to completion, this home has a special place in the hearts of the owners. Set in the beautiful Hokitika Valley with the steep native bush clad foothills as a backdrop, the low profile construction doesn’t quite disclose the superb design detail within.

A feature entry leads to the focal point of the home, a multiple function ‘living’ area of almost 200m2. The featured double fireplace of natural stone combined with exposed trusses are the character in this space. The kitchen is set in at the end of the room, giving a commanding view through the room and the raw West Coast scenery through the large windows and doors leading outside.

The use of the Kingfisher Spruce range adds warmth and feeling to this space. Massive trusses spanning over 8 metres form a stunning conversation point. The ceiling between, including the kitchen and entry, are lined with the matching Kingfisher Spruce TGV to complete the design to an exceptional finish. The final touch is the LED lighting set into the bottom chords to light up the trusses from below, highlighting the bold lines which signify the heart of this home. A light stain coating over these brings a warmth of colour to the room, while complementing the polished floors and stone fireplace.

The man behind this mammoth task took the every challenge in his stride, Hayden from Simpson Residential Ltd. The Kingfisher Spruce was a first for him, but he commented on the ease of working with it and the even better result once it was finished. Hayden has already got another two projects using the Kingfisher Spruce and is excited about the future for his company and this product range.

Urba Apartments, Auckland

Currently under construction, Urba Residences are one of the most awaited developments to be brought to the City of Auckland, located only 3 minutes from Ponsonby Road. Beautifully designed by award winning architects, Leuschke Group Ltd to meticulous detail for the owner occupier.

A 10 storey high rise with 143 apartments, which are predominantly 55m2 with 8 ‘sky terraces’ at the top of the building that are two bedrooms and 70m2.

Most apartments offer stunning views overlooking Auckland’s enchanting skyline and the development also has a spacious courtyard, gymnasium and large heated swimming pool for the residents.

With a big emphasis on sustainability, our Timber Consultants worked in conjunction with our local Approved Reseller to come up with a solution out of our Kingfisher SG8 range for a specific structural application in the high rise building.

See more http://urba.co.nz/

Architects http://www.leuschke.co.nz/

Castle Rock Beach Bach

This amazing beach house at Whangarei Heads used Kingfisher SG8 products as a very important design component. Highly visual, structural members on both the interior and exterior. Featured in September 2014 issue of the Home Magazine.

A ‘Home of the Year’ Finalist, designed by Herbst Architects demanded hand picked grades and custom sizes that were installed by construction firm, Lindesay Construction. The 100m2 build including decks is a masterpiece and ulitmate showcase of the capabilities of the Kingfisher SG8 Range. For exterior timbers, H3.2 Copper Quat (CQ) treatment was chosen for its environmentally friendly properties. In the words of architect Lance Herbst ‘We play with whats inside and whats outside to create a different experience to the city with the strong engagement with nature.”

“Here at Castle Rock Herbst Architects were asked to design a holiday home for a family of four from Auckland. The site, as you can see from the photographs on, was gorgeous, but came with a number of challenges. The building platform on top of the ridge was already prescribed by the rules of the subdivision, and was exposed to wind from every direction. The views out to sea and to the Whangarei Heads were to the south, but the views north to the top of Castle Rock were, in their own ways, just as worthy of contemplation.

The home has a fabulous openness: it feels at times as if it is little more than a series of casual shelters on the way to the beach. In reality, the entry level of the home is made up of two decks and two rooms, each of them with an array of doors, shutters and screens that offer a variety of configurations between openness and closure. The entry deck faces north to the view of Castle Rock, and is therefore perfect for sheltering from southerly breezes. Like most of the doors on this level, the slider separating this deck from the kitchen disappears into a wall; so does the door on the other side of the kitchen, which connects to another deck with a fireplace and a view of the ocean. The idea is that there will always be a covered outdoor space to hang out in, but if the weather is truly terrible, access to both these decks can be closed off, and the owners can move easily between the kitchen and the snug living area, with its deep built-in seats and corner window overlooking the trees beside the beach…..”

See more photos Read the full article on Home Magazine website

The Tuhoe Building

Te Wharehou o Tūhoe, the new Tūhoe headquarters in Taneatua, near Whakatane, has been designed to have no environmental impact, be integrated into its surrounding landscape and to give back to the world around it.

One of New Zealand’s most advanced sustainable buildings, Te Uru Taumatua (The Tuhoe Building) used specialised Kingfisher SG8™ products with our new CQ H3.2 treatment which is chrome and arsenic free.

This is an innovative new treatment system that is free of chrome andarsenic and offers superior durability to other dry treatment processes. Chosen for its structural properties, visual appearance and sustainability the Kingfisher SG8™ is proving to be a top performer in its field.

This extraordinary project for the Tuhoe iwi’s new $15 million headquarters near Whakatane, was built to comply with Living Building Institutes ‘Living Building’ stringent criteria. A restorative building, the headquarters will not only reduce its impact on its local surroundings, it will actually give back. Requiring a building that is triple net zero (water, waste and energy), and whose built elements adhere to strict toxicity parameters, the Living Building Challenge is formidable.

The custom produced Kingfisher SG8™ were installed as part of the solar panel structure that covers the entire roof generating enough power to sell the excess to the grid.

Tūhoe Chairman Tamati Kruger said the decision to build the iwi’s new headquarters to such tough environmental standards reflects the environmental values of the Tūhoe people. “Though the cost may be higher initially, over the years the building will more than pay for itself. We hope it’s something that all the people of the Whakatane district will be proud of and will use as their own.”

‘This building is a lighthouse in a world awash with climate change and social inequality, it shows the way to a different future, where we value people and a healthy environment which supports life and the economy, not one at the expense of the other” says Jerome Partington, Jasmax Architects.

Please click here for more Kingfisher SG8™ detail or enquire today.

See more http://www.jasmax.com/news/tuhoe-building-opens/

http://www.ngaituhoe.iwi.nz/sustainability-and-the-living-building-challenge

See video http://www.jasmax.com/news/video-new-tuhoe-trailer/

Architectural Home, Mangawhai Heads

This beautiful architectural home is situated in a private, gated community in Northland’s, Mangawhai. Featuring two main structures, joined and surrounded on three sides with large decks, with a stunning view to the coastline. The couple were personally involved extensively on not only the design but also the build of the home. A far cry from the cramped urban living the couple were used to in their home town of Wellington.

Wanting an exceptional residence, there was no expenses spared it seems. Recycled Oak from Europe that was 100’s of years old was imported to create an incredible set of doors for the front entryway. The Queenstown style of design with the two detached buildings meant the use of exposed timber was a very important feature.

Exposed ceilings throughout with hand made feature trusses, all painted in white complements the design style very well. Kingfisher SG8 Pine timber was chosen with a custom band sawn face finish on all faces for the structural truss timbers. These protrude out to the sofit edge giving the property a great look from the outside.

Kakapo Clears Radiata Pine TGV was chosen to clad the complete roof structure including internal exposed ceilings and exterior sofits. This sarking was also painted white to achieve a mix of the traditional timber look with light modern finish that makes it have a very roomy feel.

Speight’s Ale House

This project is sited on the main road of Springlands, Blenheim and is a custom designed commercial building that is home to the Speight’s Ale House. Designed to offer maximum flexibility and provide a variety of separate outdoor seating, the project was completed in September this year.

This $750,000+ build incorporated a large about of specialised timber products supplied by ATS Timber. Traditional, rustic design includes are large amount of exposed timber products and schist stone, it matches in well with the network of Speight’s Ale Houses throughout the country.

All timber we supplied was custom manufactured with a band sawn face to meet the rustic look required. Outside bandsawn Macrocarpa No.1 posts and exposed dummy rafters. Inside their is stained exposed beams out of Kingfisher SG8 and wide facings out of Kakapo Clears  – all band sawn again.

Our Timber Consultants worked in closely with  a local Approved Reseller to come up with the unique solutions call for in the design specification. What a stunning result!

See more http://www.arthousearchitecture.co.nz/projects/commercial/speights-ale-house-blenheim

http://alehouseblenheim.co.nz/photos/gallery/speights-ale-house-gallery/

Kura Kaupapa school in Kaitaia

Te Kura Kaupapa Maori o Pukemiro, Kaitaia

An innovative and sustainable design and build of a Kura Kaupapa Maori school in Kaitaia catering for 180 students in  years 1 – 13. The kura has 4 main teaching spaces each with 2 break-out spaces plus shared wet area break-outs grouped around a central courtyard. The courtyard also serves as the formal entry across the atea which leads to the front of the Wharenui (hall). Connected teaching spaces include spaces for library facilities and teaching of science & technology. The kura itself also includes a commercial kitchen, gymnasium, a whare-kai as well as administration and staff areas.

The kura was completed in March 2013 and received a Property Council Award of Excellence. It as also built to a five-star built rating against the Green Star NZ Education Building Rating Tool.

ATS Timber became involved working closely with our Approved Reseller to provide a range of FSC Certified Kingfisher SG8 H3.2CQ Dry timbers for this project.

See more http://www.brewerdavidson.co.nz/our-work/education/pukemiro/

http://architecturenow.co.nz/articles/2013-NZIOB-awards/

The Woolshed Cafe, Marton

Built new to look like an authentic woolshed, the owners off this cafe have done an amazing job. Completed September 2012, The Woolshed replaces an the old homestead that had burnt down that they had operated in. Our Timber Consultants worked in closely with the Palmerston North based Approved Reseller and the builder to come up with a number of unique solutions for this project.

Initially we supplied 190 x 70 Kingfisher SG8 Dry Radiata floor bearers to support the structure. Then there was the custom run ex 150 x 25 Kakapo Cladding in Radiata Clears, bevel back, band sawn face. Large 250 x 250 Weka No.1 posts were used in the entry way and Weka SG8 posts on the handrail and deck construction and Kakapo Clears for the balustrades. Going inside band sawn face Douglas Fir exposed trusses make a feature of the ceiling. Behind these is a custom run sarking product from Kakapo Dress Grade with dressed 1 face, 2 edges to achieve a consistent width and thickness and the seen face left it is natural rough sawn state to give a rustic woolshed look to it.

Themed decor inside and beautiful colour selection give this cafe real character. Different eating areas mean you have a number of options where to dine, including an outside balcony with wool presses for bar leaners!

The Woolshed Cafe is situated on State Highway One, just 1 km south of Sanson and only a short drive from Palmerston North and Feilding.

The Woolshed Cafe offers a relaxing spacious eating experience with friendly service. The different areas in the cafe enable us to cater for groups of different sizes and needs without compromise. So whether you are wanting to get out into the countryside for a relaxing breakfast or lunch, travelling past on your way somewhere else and need a breather or are planning a private function, the Woolshed Cafe is the place to go.

Comments from customers impressed with the building style:

“I love that this Cafe is designed like a Wool Shed…”

“The decor is amazing, the kids loved the woolshed theme and the playground…”

See more http://www.woolshedcafe.co.nz/